Osteoporoza prouzrokovana lekovima - Vojkan Nestorović; Јulijana Rašić; Snežana Janićijević Hudomal; Mirjana Mirić (Биомедицинска истраживања, 2013)
Sve je veći broj istraživanja koja otkrivaju da mnogi lekovi ispoljavaju neželjene efekte na mineralnu gustinu i strukturu koštanog tkiva. Brojne studije su pokazale da neki lekovi mogu biti „štetni za kost" kao što su: glukokortikoidi, hormoni štitaste žlezde, antiepileptici, antidepresivi, aromatični inhibitori, gonadotropin oslobađajući agensi, kontraceptivi, antiretrovirusni lekovi, diuretici Henleove petlje, inhibitori protonske pumpe (IPP) i drugi. Uravnoteženi balans u primeni lekova za vreme dugotrajne terapije izazovan je i zahtevan posao lekara u primarnoj i sekundarnoj praksi i zavisi od njihove upućenosti o odnosu između koristi i štetnosti primenjenih medikamenata. Određivanje statusa skeleta pacijenta pre započinjanja terapije nekim od tzv. "lekova štetnih za kost", veoma je važno i omogućava individualan pristup u terapiji.
Keywords: osteoporoza; dugotrajna medikacija; “lekovi štetni za kost”