Uloga ultrazvuka u dijagnostici ranog reumatoidnog artritisa - Siniša Ristić; Maja Račić (Биомедицинска истраживања, 2012)
Reumatoidni artritis je drugi po učestalosti hronični artritis. Pogađa približno1% odrasle populacije u svijetu, skraćuje stopu preživljavanja i značajnosmanjuje kvalitet života oboljelih osoba. To je sistemska, inflamatorna, autoimunskabolest vezivnog tkiva, a inflamacija primarno zahvata sinoviju.Brojne studije su pokazale da ultrazvučna dijagnostika ima visok stepensenzitivnosti u otkrivanju ranih inflamatornih lezija (sinovitis, tenosinovitisi bursitis) i ranih koštanih lezija (erozije), kao i u vizuelizaciji nepalpabilnogzadebljanja sinovije. Color doppler je senzitivnija metoda od power-doppler-ai standardnog ultrazvuka u procjeni indikatora inflamacije. Senzitivnostmagnetne rezonance i ultrazvuka je približno jednaka u dijagnostici promjenau zglobovima prstiju, koljena i kuka, međutim, ultrazvuk teže vizualizujeinflamatorne promjene složenih zglobova. Tokom dijagnostičke evaluacijereumatoidnog artritisa, neophodan je bilateralni ultrazvučni pregled metakarpofalangealnihi metatarzofalangealnih zglobova i zglobova doručja. Postojipotreba za iznalaženjem ultrazvučnog skora kojim bi se kvantifikovale uočeneinflamatorne promjene. Novi ultrazvučni sistem bodovanja sedam zglobova,(US7), jedini kombinuje mjerenje mekotkivnih i destruktivnih lezija, alise mogućnost njegove primjene u reumatološkoj praksi još uvijek istražuje.
Keywords: reumatoidni artritis; ultrazvuk; indikatori inflamacije