Znanje i stavovi učenika osnovne i srednje škole o upotrebi droga - Srđan Kravić; Maja Račić; Srebrenka Kusmuk; Milan Gajić; Bojan Joksimović; Ivan Živković (Биомедицинска истраживања, 2012)
Uvod. Zloupotreba psihoaktivnih supstanci u populaciji adolescenata predstavljajedan od najvećih psihosocijalnih problema savremenog društva. Ciljovog istraživanja je utvrđivanje nivoa znanja i stavova učenika osnovne isrednje škole, uzrasta od 11 do 18 godina, o načinima dobijanja droga, štetnimefektima na ljudsko zdravlje, kao i posljedicama koje se mogu javiti usljedupotrebe droga.Metode. Anterospektivna deskriptivna studija je sprovedena u Osnovnojškoli i Srednjoškolskom centru u Gacku, u periodu septembar-oktobar 2011.godine. U istraživanju je korišten upitnik od 15 pitanja. Anketirani su učeniciviših razreda osnovne škole ( VI-IX razreda) i učenici I-IV razreda srednješkole. Anketiranje je bilo anonimno.Rezultati. U studiji je učestvovalo 367 učenika (80% od ukupnog brojaučenika) osnovne škole i 370 učenika (85% od ukupnog broja učenika) srednješkole.Učenici srednje škole su imali više tačnih odgovora (3281) od učenikaosnovne škole (3241).Učenici osnovne škole dali su najviše tačnih odgovorana pitanje broj 3 (76,69%), a najmanje na 10. pitanje (38.75%). Učenici srednjihškola dali su najviše tačnih odgovora na 3. pitanje (72,47%), a najmanje na 8.pitanje (45,23). Učenici srednje škole su imali više tačnih odgovora od učenikaosnovne škole na 13. pitanje (p<0,0001).Zaključak. Trideset do pedeset procenata adolescenata nije upoznato sapojmom i vrstama zavisnosti i opasnostima koje narkomanija donosi, štoukazuje na značaj kontinuirane edukacije mladih o štetnostima upotrebe drogei drugih supstanci. škole pružaju adekvatno okruženje za implementacijupreventivnih programa, čiji bi cilj bio smanjenje faktora rizika i povećanjeprotektivnih faktora protiv upotrebe psihoaktivnih supstanci.
Keywords: zloupotreba supstanci; adolescencija; prevencija