Ispitivanje znanja studenata medicine o bolničkim infekcijama - Vedrana Vidović; Bojan Joksimović; Biljana Mijović; Srdjan Kravić (Биомедицинска истраживања, 2012)
Uvod. Bolnička infekcija je svaka infekcija koja je nastala kod bolesnika,osoblja, učenika ili studenata u bolnici ili u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi,a koja nije bila prisutna, niti je bolesnik bio u inkubaciji na prijemu. Bolničkainfekcija se može manifestovati u toku hospitalizacije, ili po njenom prestanku.Cilj rada je bio da se ispita znanje studenata Medicinskog fakulteta u Foči uodnosu na bolničke infekcije.Metode. Studija je izvedena među 52 studenta IV i 48 studenata VI godineMedicinskog fakulteta u Foči, koji su anketirani u periodu septembar - oktobar2008. godine putem anonimnog epidemiološkog upitnika.Rezultati. Svi ispitani studenti su znali da je bolnička infekcija ona koja jepostala evidentna nakon 48 časova ili kasnije poslije prijema bolesnika ubolnicu, a koja nije bila prisutna, niti je bolesnik bio u inkubaciji pri prijemu.Najveći broj studenata (83%) je znalo da 5-10% bolesnika dobije bolničkuinfekciju tokom boravka u bolnici. Čak 82% studenata je znalo da su bakterijenajčešći prouzrokovači bolničkih infekcija.Zaključak. Naši rezultati ukazuju da je znanje studenata medicine o bolničkiminfekcijama na visokom nivou.
Keywords: bolničke infekcije; studenti medicine