Procjena kvaliteta rada u organizaciji sestrinske službe Doma zdravlja Foča - Jelena Pavlović; Ljiljana Milovic; Mirjana Stamenovic; Bojan Joksimović; Vedrana R. Vidojevic; Sandra Joković; Natalija Hadživuković (Биомедицинска истраживања, 2012)
Uvod. Unapređenje kvaliteta rada zdravstvenih ustanova, kao i svakodnevnihaktivnosti svih zaposlenih u zdravstvu je kontinuirani proces čiji je cilj dostizanjevišeg nivoa efektivnosti u radu, kao i veće zadovoljstvo pacijenata.Ciljevi ovog istraživanja su bili da se ispitaju stavovi medicinskih sestara i nivonjihovog zadovoljstva kvalitetom rada u organizaciji sestrinske službe, da seuporedi sistem kvaliteta na svakom odjeljenju posebno, i da li se standardi ikriterijumi zdravstvene njege sprovode po sistemu kvaliteta.Metode. Studija je izvedena među 30 medicinskih sestara zaposlenih u službamapedijatrije, porodične medicine i hitne pomoći Doma zdravlja Foča, kojesu anketirane u periodu avgust - septembar 2011. godine putem anonimnogciljanog upitnika.Rezultati. Sve anketirane medicinske sestre imaju srednje obrazovanje. Većinaispitanika (27) je zadovoljna radnom opremom. Po pitanju međuljudskihodnosa u Domu zdravlja Foča u službi pedijatrije 7 ispitanika smatra da sumeđusobni odnosi odlični, a tri da su zadovoljavajući, dok u službi hitnepomoći tri ispitanika smatraju da su međuljudski odnosi u njihovoj službiodlični, dok 3 smatra da su loši. U službi porodične medicine svih 10 ispitanikasmatra da su međuljudski odnosi zadovoljavajući.Zaključak. Naši rezultati ukazuju da je obrazovni nivo sestara nezadovoljavajući.Radni prostor i oprema su zadovoljavajući, medicinske sestre nedovoljnopoštuju standarde u radu ali žele da unaprijede kvalitet svoga rada.
Keywords: kvalitet rada; medicinske sestre; standardi i kriterijumi