Analogija destruktivnosti kod suicida i homicida - Milan Novaković; Snežana Medenica; Milan Kulić; Dragan Jovanović; Zlatko Maksimović; Igor Novaković (Биомедицинска истраживања, 2012)
Uvod. Destruktivnost u agresivnom ponašanju se interpretira multikauzalno,a psihijatrijski uzroci su biološke, socijalne i psihopatološke prirode. Cilj jeispitivanje uništavanja života u formi suicida i homicida u Bosni i Hercegoviniu periodu od 01. 01. 2001. do 31. 12. 2010.Metode. Studija ima multicentričnu, retrospektivnu formu. Mjerni instrumentisu bili: lista opštih podataka, Hamiltonova skala (HAMD), profil indeksemocija (P.I.E-Plutchik R.) i postmortem SSIPA-intervju sa deskriptivnom imultivarijantnom statističkom analizom.Rezultati. Multivarijantna regresiona analiza je pokazala da su sljedećevarijable značajno povezane sa suicidom: starost [OR= 0,810 (95%), CI=0,770 - 1,100, P=0,003]; migracije [OR=0,830 (95%), CI = 0,825 -1,125, P=0,001];depresija [OR=1,150 (95%); CI=0,790-0,990, P=0,001] i destruktivnost na P. I.E. testu. Sa homicidom su značajno povezane sljedeće varijable: edukacijaoca [OR=0,910 (95%), CI=0,620-1,100, P<0,001], život u blizini mjesta zločina[OR=0,630 (95%), CI=0,970-0,910, P<0,001]; predgrađu [OR=0,850 (95%),CI = 0,930 -1,25, P<0,001]; destruktivnost [OR= 0,670 (95%), CI= 990-1,210,P<0,001]; inkorporacija, orijentacija i bias na P. I. E testu.Zaključak. Studija je potvrdila porast destruktivnosti kod agresivnog ponašanjau suicidu i homicidu u Bosni i Hercegovini, što ima medikolegalni značaj.Studija ukazuje i na socijalne i psihopatološke odlike počinilaca agresivnostiu Bosni i Hercegovini.
Keywords: destruktivnost; ponašanje; suicid; homicid; Bosna i Hercegovina