Autorstvo/koautorstvo/lažno autorstvo - Ljiljana Vučković-Dekić (Биомедицинска истраживања, 2012)
Autorstvo je od najvećeg značaja za evaluaciju rada naučnika. Kako je savremenanauka multidisciplinarna i multiprofesionalna, jedan naučni članakje rezultat rada više saradnika, pa se u listi (ko)autora pojavljuje sve većibroj osoba. Iz te činjenice pojavljuje se novi pojam u istoriji nauke – lažnoautorstvo, t.j., pripisivanje autorstva saradnicima koji nisu značajno intelektualnodoprineli nastanku naučnog članka. Kako ova pojava višestruko štetii naučnicima i nauci u celini, udruženja urednika naučnih časopisa donelasu kriterijume za sticanje autorstva. Međutim, smatra se da ovi uslovi, iakomnogo puta reprodukovani u većini međunarodnih i domaćih časopisa, nisudovoljno poznati, ili da ih se neki autori ne pridržavaju. Razlozi za ovo suvišestruki, ali je krajnji ishod – kršenje visokih etičkih principa nauke – dobrenaučne prakse. Najvažniji korak ka poboljšanju klime u naučnoistraživačkomradu je edukacija mlađih saradnika o etici nauke, što je zadatak svih glavnihučesnika u procesu publikovanja.
Keywords: autorstvo; koautorstvo; lažno autorstvo; dobra naučna praksa; edukacija