Kvalitet života obolelih od psorijaze - Milena Ražnatović; Janja Bojanić; Slavenka Janković (Биомедицинска истраживања, 2012)
Mada ne postoji univerzalna definicija kvaliteta života u vezi sa zdravljem,postignut je konsenzus da je to širok koncept koji uključuje fizičko zdravlje,psihološko stanje i socijalne odnose. Psorijaza je hronično inflamatorno oboljenjepovezano sa socijalnom stigmatizacijom, bolom, nelagodnošću, fizičkiminvaliditetom i psihološkim distresom. Brojne studije su pokazale da imaznačajan uticaj na kvalitet života obolelih. Ovaj pregledni rad se fokusira nakoncept kvaliteta života u vezi sa zdravljem kod obolelih od psorijaze i narazličite instrumente za njegovo merenje koji se mogu klasifikovati u upitnikespecifične za psorijazu, upitnike specifične za kožne bolesti i opšte upitnike.
Keywords: kvalitet života; psorijaza; specifični upitnici; opšti upitnici