Uticaj estrogena na pojavu temporomandibularnih disfunkcija - Nedeljka Ivković; Djordje Božović; Dijana Popović-Grubač; Siniša Ristić; Brankica Davidović (Биомедицинска истраживања, 2012)
Temporomandibularne disfunkcije (TMD) su grupa kliničkih stanja koja supraćena bolom i poremećajem funkcija orofacijalnog sistema. Nastaju kaoposljedica narušavanja normalnog funkcionisanja i/ili oštećenja strukture,najčešće, temporomandibularnih zglobova i/ili mastikatornih mišića, glavnihkomponenata orofacijalnog sistema. Smatra se da su žene izložene većemriziku od pojave TMD u poređenju sa muškarcima, a razlog za žensku predominacijujoš uvijek nije u potpunosti razjašnjen. Uticaj pola i starosne dobina distribuciju TMD upućuju na moguću vezu između patogeneze TMD ihormonske osovine kod žena sa posebnim osvrtom na uticaj estrogena.U ovom preglednom radu sagledana je uloga estrogena u patofiziologijiTMD. Prvo je na osnovu epidemioloških istraživanja ukazano na povezanostizmeđu nivoa estrogena i učestalosti TMD. Zatim je prikazan uticaj estrogenana morfologiju i funkciju temporomandibularnog zgloba, kao i uticaj estrogenana mehanizme kontrole bola.
Keywords: temporomandibularne disfukcije; temporomandibularni zglob; estrogen; bol