Efekti primjene hiperbarične oksigenoterapije na koncentraciju glukoze, triglicerida i holesterola u serumu oboljelih od tipa 2 dijabetes melitusa - Dragana Puhalo Sladoje; Veljko Marić; Siniša Ristić; Radmil Marić; Snežana Mališ; Dragana Pavlović; Slavica Ristić (Биомедицинска истраживања, 2012)
Uvod. Dosadašnja istraživanja ukazuju da hiperbarična oksigenoterapija(HBOT) može da ispoljava povoljne efekte na parametre glikoregulacije iinflamacije. Cilj ovog istraživanja je da se utvrdi da li primjena hiperbaričneoksigenoterapije utiče na koncentraciju glukoze, triglicerida i holesterola userumu oboljelih od tipa 2 dijabetes melitusa (DM tip 2).Metode. U studiju je uključen 41 bolesnik sa DM tip 2. Svi su podvrgnuti HBOT100% kiseonikom pod povišenim pritiskom u trajanju od sat vremena, po petdana nedjeljno, tokom dvije nedjelje. Pacijentima su određivane koncentrcijeglukoze, holesterola (ukupnog, HDL i LDL) i triglicerida u serumu, natašte,prije prvog tretmana HBOT i nakon desetog tretmana HBOT.Rezultati. Poslije dvije nedjelje primjene HBOT kod bolesnika sa DM tip 2zabilježeno je smanjenje glikemije (9,7 vs. 8,0 mmol/l; p = 0,022) i koncentracijeLDL holesterola (4,99 vs. 4,4 mmol/l; p = 0,013) kao i ukupnog holesterola(6,62 vs. 6,06 mmol/l; p =0,015) u serumu. HBOT nije dovela do značajnihpromjena koncentracije HDL holesterola (1,22 vs. 1,38 mmol/l; p = 0,66) itriglicerida (1,76 vs. 1,58 mmol/l, p = 0,089) u serumu.Zaključak. Primjena HBOT smanjuje glikemiju i koncentraciju proaterogenihlipida u serumu što može da ima višestruko korisne dejstvo kod oboljelih odDM tip 2.
Keywords: hiperbarična oksigenoterapija; tip 2 diabetes mellitus-a; glikemija; lipidemija