Korišćenje dijetetskih suplemenata u populaciji studenata medicinskih i nemedicinskih nauka Univerziteta u Nišu (Srbija) - Marija Stojiljković; Olivera Radulović; Slađana Jović (Биомедицинска истраживања, 2012)
Uvod. Dijetetski suplementi su preparati namenjeni za dopunu normalneishrane i predstavljaju koncentrovane izvore vitamina, minerala i drugihsupstanci sa hranljivim i fiziološkim efektima. Zbog velike upotrebe dijetetskihsuplemenata neophodno je izvršiti edukaciju zdravstvenih radnikau ovoj oblasti, kako bi upotreba dijetetskih suplemenata postala bezbedna,kontrolisana i racionalna. Cilj rada je da utvrdi učestalost korišćenja dijetetskihsuplemenata kod studenata, kao i razlike u korišćenju dijetetskih suplemenataizmeđu studenata medicinskih i nemedicinskih nauka.Metode. U istraživanju je korišćen originalni upitnik kojim je anketirano 330studenata Univerziteta u Nišu što cini 1,5% celokupne studentske populacijeovog Univerziteta. Uzorak je stratifikovan prema fakultetu, godini studija, ipolu. Od svih upitnika izdvojen je 301 upitnik koji je ispravno popunjen i tiupitnici su dalje analizirani.Rezultati. Od ukupnog broja anketiranih 68,1% koristi dijetetske suplementei to više studenata medicinskih (88,4%) nego nemedicinskih (64,7%) nauka(x2=8,42 p<0,01). Preparati koji se najčešće koriste u ispitivanoj populacijisu: multivitamini (52,8%), kompleks multivitamina i multiminerala (23,9%),biljni suplementi (5%), nutrijensi (4,6%). Nema statistički značajne razlikeizmeđu studenata medicine i studenata ostalih fakulteta. Polovina anketiranihse pridržava deklaracije, bez statistički značajne razlike između studenatamedicinskih i nemedicinskih nauka. Oko 3% studenata je imalo oštećenjezdravlja koje je izazvano dijetetskim suplementima.Zaključak. Veliki broj studenata koristi dijetetske suplemente. Najčešćekorišćeni preparati su multivitamini. Mali broj studenata je imao oštećenjezdravlja, ali zbog mogućih neželjenih efekata potrebno je edukovati studenteu cilju bezbedne i efikasne suplementacije.
Keywords: dijetetski suplementi; studenti; multivitamini; multiminerali; biljni suplementi