Učešće medicinskih sestara u rješavanju akutnih komplikacija dijabetesa - Natalija Hadživuković; Mirjana Stamenović; Ljiljana Milović; Jelena Pavlović; Sandra Joković (Биомедицинска истраживања, 2012)
Uvod. Akutne komplikacije dijabetesa predstavljaju akutno nastale metaboličkeporemećaje u čijoj osnovi leže ekstremni poremećaji nivoa glukoze u krvi.Cilj ovog istraživanja je da se ispita učestalost pojave akutnih komplikacijakod oboljelih od dijabetesa koje su nastale kao posljedica loše glikoregulacijei analizira obim i sadržaj sestrinskog rada u rješavanju tih komplikacija.Metode. Istraživanje je izvedeno u periodu septembar-oktobar 2011.godine nainternom odjeljenju u Univerzitetskoj bolnici Foča. U istraživanju su korišćenadva anonimna upitnika kojim su anketirani pacijenti koji boluju od dijabetesai medicinske sestre koje učestvuju u njihovom liječenju.Rezultati. Više od polovine pacijenata (60%) je upoznato sa komplikacijamadijabetesa, a više od dvije trećine (73%) ispitanika zna prepoznati znakehiperglikemije, dok 63% ispitanika zna da su osjećaj mučnine, gladi i klonulostiznaci hipoglikemije. Najveći dio medicinskog osoblja (71%) smatra daje najčešći uzrok komplikacija ne uzimanje terapije, zato više od dvije trećineispitanika (79%) motiviše pacijente da se pridržavaju higijensko-dijetetskogrežima i da redovno uzimaju terapiju.Zaključak. Naši rezultati ukazuju da pacijenti nisu dovoljno upoznati saakutnim komplikacijama dijabetesa, a da je znanje medicinskog osoblja nazadovoljavajućem nivou, mada može da bude još bolje. Zato je neophodnakontinuirana edukacija, kako bolesnika tako i medicinskog osoblja sa ciljemprevencije komplikacija od dijabetesa.
Keywords: dijabetes; akutne komplikacije; medicinske sestre; edukacija