Uticaj profesionalnih štetnosti na invalidnost radnika zaposlenih u rudniku i termoelektrani „Ugljevik“ - Vinko Djurić (Биомедицинска истраживања, 2012)
Uvod. Radnici u svim fazama tehnološkog procesa dobijanja uglja i električneenergije, izloženi su uticaju kompleksnih i specifičnih zahtjeva rada, uz prisustvomnogobrojnih profesionalnih štetnosti, što utiče na radnu sposobnosti nastanak invalidnosti radnika. Cilj ovog rada je utvrditi stepen, vrstu iuzroke invalidnosti radnika, i postojanje statistički značajne razlike izmeđuovih pojava kod radnika koji rade na radnim mjestima sa posebnim uslovimarada u odnosu na one koji ne rade na takvim mjestima.Metode. Posmatrani su invalidi rada koji su radili u RiTE Ugljevik u perioduod 1997-2007. godine. Korišćeni su podaci iz „Nalaza ocjene i mišljenja organavještačenja" Fonda PIO RS. Ispitanici su svrstani u dvije grupe: A - radnicikoji rade na radnim mjestima gdje su posebni uslovi rada i B - radnici kojirade na radnim mjestima gdje nisu posebni uslovi rada. Analiziran je odnosinvalidnosti i godina života, dužine radnog i ekspozicionog staža, grupabolesti koje su bile vodeći uzrok invalidnosti.Rezultati. Nađena je izrazito visoka stopa invalidnosti (12,5%), a radnicina radnim mjestima gdje su prisutni posebni uslovi rada statistički visokoznačajno češće su postajali invalidi. Vodeći uzrok invalidnosti su oboljenjaiz grupe oboljenja mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva, a najčešće jeoboljenje intervertebralnog diskusa lumbo-sakralnog dijela kičmenog stuba.Zaključak. Profesionalne štetnosti na radnim mjestima rudara i radnikatermoelektrane, značajno utiču na incidenciju i prevalenciju invalidnosti kodradnika koji rade na radnim mjestima sa posebnim uslovima rada, u odnosuna one koji ne rade na takvim mjestima.
Keywords: invalidi rada; rudnici uglja; termoelektrana na ugalj; profesionalne štetnosti