Dijagnostika fokalnih promjena u jetri - Zoran Terzić; Branko Brmbolić; Miloš Korać; Boban Đorđević; Dragica Terzić; Bogdanka Andrić; Siniša Ristić (Биомедицинска истраживања, 2012)
Uvod. Patološki procesi u jetri mogu biti difuznog karaktera (zapaljenski,metaboličke bolesti, hematološke bolesti, toksične bolesti) i fokalne (zapaljenske,parazitarne i tumorske). Cilj rada je prikaz fokalnih promjena u jetrinomparenhimu nakon ultrazvučne, laparaskopske i patohistološke dijagnostike.Metode. Retrospektivno-prospektivnim ispitivanjem je obuhvaćeno 147punoljetnih pacijenata oba pola. Fokalne promjene jetrinog tkiva su sagledaneultrazvučnom, laparoskopskom i patohistološkom dijagnostikom.Rezultati. Osnovne karakteristike ispitanika: muškaraca 71 i žena 76 sanajvećim brojem pacijenata (102 - 70%) životne dobi između 40 i 70 godina,sa ravnomjernom distribucijom za svakih deset godina starosti. Međutim,neobično je veliki broj pacijenata ženskog pola registrovan u četvrtoj decenijiživota, čak 14 (9,5%) od ukupnog broja ispitanika, odnosno 18% odispitanika ženskog pola. Metastaze čine 104 (71%) svih fokalnih lezija jetre.U većini slučajeva radilo se o metastazama karcinoma dojke. Iako najčešćeimaju tipičnu ultrazvučnu prezentaciju, metastaze u jetri mogu da daju širokspektar različitih ultrazvučnih slikaZaključak. Najčešće fokalne promjene u jetri su metastaze adenokarcinoma.Samo 3 (2%) fokalne promjene dijagnostikovane ultrazvukom nisu potvrđenekao fokalne laparoskopskom tehnikom i patohistološkom analizom tkiva jetre.
Keywords: jetra; fokalne promjene; tumor