Efekat benzodiazepina na kontrakciju preparisane traheje zamorca izazvane histaminom - Mirjana Mirić; Slavica Ristić; Vedrana Vidojević; Bojan Joksimović; Biljana Mijović; Vladimir Turuntaš (Биомедицинска истраживања, 2012)
Uvod. Disajni putevi su biološke strukture koje se šire i skupljaju mijenjajućivolumen pluća i tonus bronha. Gama-amino buterična kiselina (GABA) jeneurotransmiter koji je značajan inhibitor u centralnom nervnom sistemusisara. Benzodiazepini su lijekovi koji imaju direktan bronhodilatatorni efekatna glatku muskulaturu disajnih puteva. Oni učestvuju u količini otpuštenogacetilholina i odgovora mišića na nadražaj. Cilj istraživanja je bio da se utvrdida li benzodiazepini redukuju kontrakciju izolovane traheje zamorca koja jeindukovana histaminom.Metode. Mjerena je tenzija glatke muskulature traheje zamorca čija je kontrakcijaindukovana histaminom. Korišćeno je 10 zamoraca oba pola, prosječnetežine od 610 g. Pripremljeni preparat traheje zamorca tretiran je rastućimkoncentracijama histamina od 0,01, 0,1 i 1,0 mg/mL pri čemu je konstriktorniodgovor registrovan fiziografom firme Godart "Fersttransducer" na višekanalnompisaču "Watanable". Preparat je ispiran Krebsovim rastvorom, a poslijeponovne stabilizacije postupak se ponavljao uz dodavanje benzodiazepinau rastućim koncentracijama.Rezultati. Prethodna inkubacija trahealnih prstenova zamorca benzodiazepinomu koncentraciji od 0,014 mg/mL smanjila je kontraktilnu sposobnosttraheje indukovanu sa 0,01 mg/mL histamina za 82,3%. Korišćenje benzodiazepinau koncentraciji od 0,028 mg/mL smanjilo je kontrakciju za 85,2%, akoncentracija benzodiazepina od 0,042 mg/mL dovela je do najvećeg padakontraktilnosti za 88,2%.Zaključak. Dobijeni rezultati ukazuju da veće koncentracije benzodiazepinasmanjuju kontraktilnu sposobnost traheje izazvane histaminom.
Keywords: konrakatilnost traheje zamorca; GABA; benzodiazepini; histamin