Učestalost karcinoma dojke u opštini Prijedor u periodu 2004-2008. godina - Biljana Đukić; Sandra Hotić-Lazarević; Sanja Kecman-Prodan (Биомедицинска истраживања, 2011)
Uvod. Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena i najčešći uzrok smrtnostiu dobi između 45-55 godina. U svijetu se godišnje registruje oko milion novooboljelih.U razvijenim zemljama smrtnost je znatno smanjena i iznosi oko25% zahvaljujući ranoj detekciji i savremenoj terapiji. Cilj rada je da se utvrdiučestalost tumora dojke u opštini Prijedor u periodu od 2004-2008. godine.Metode. Svi podaci su prikupljeni u Higijensko-epidemiološkoj službi Domazdravlja Prijedor u periodu 2004-2008. godine. Svim oboljelim je utvrđenadob, pol i godina oboljevanja.Rezultati. U navedenom periodu oboljelo je 90 bolesnika, u znatno većempostotku žene u odnosu na muškarce. Najveći broj oboljelih žena je u starosnojdobi od 50-59 godina. U 2004. godini utvrđen je najveći broj oboljelih -24,7%, nešto manji u 2005. godini - 23,5% , a najmanji u 2007. godini - 10,1%. Uodnosu na zanimanje, najviše su oboljele žene iz kategorije domaćica (48,3%),a najmanje zaposlene žene sa višom i visokom stručnom spremom (4,4%). Useoskim područjima je registrovano oboljenje kod 34 žene ili 38,2%, dok jeveći procenat zabilježen u gradskom području 62,9%.Zaključak. Procenat oboljevanja od tumora dojke je visok. Žene oboljevaju uznatno većem procentu u odnosu na muškarce. Najveći broj oboljelih je registrovanu 2004. godini. Žene iz kategorije domaćica, kao i žene iz gradskogpodručja su oboljele u većem procentu.
Keywords: karcinom dojke; incidenca; prevencija