Karakteristike metaboličkog sindroma kod bolesnika liječenih atipičnim antipsihoticima - Verica Ivanović; Aleksandra Žuža; Slavica Ristić; Snežana Medenica; Djordje Božović; Slavica Ristić (Биомедицинска истраживања, 2011)
Uvod. Savremena farmakoterapija šizofrenije udružena je sa čestom pojavommetaboličkog sindroma kao nuspojavom. Cilj našeg istraživanja je pokazatikarakteristike metaboličkog sindroma kod oboljelih od šizofrenije i liječenihatipičnim antipsihoticima tokom 2010. godine u Kliničkom centru IstočnoSarajevu, Bolnice i kliničke službe Foča.Metode. U ispitivanje smo uključili 48 ispitanika oba pola, koji su se javilina pregled psihijatra tokom 2010. godine u Klinički centar Istočno Sarajevo,Bolnice i kliničke službe Foča. Dijagnoza šizofrenije je postavljena od stranepsihijatra, primjenom ICD-10 klasifikacije mentalnih poremećaja i poremećajaponašanja. Prilikom prvog kontrolnog pregleda ispitanicima su određivanivrijednost glikemije natašte, triglicerida i HDL holesterola u serumu, vrijednostarterijskog pritiska, obim struka i BMI.Rezultati. Kod većine pacijenata bila su prisutna tri, dakle najmanji broj kriterijumaza postavljanje dijagnoze metaboličkog sindroma, a to su bili, najčešće,povećan obim struka i povećana koncentracija triglicerida u serumu. Kodispitanika kod kojih je postojala arterijska hipertenzija, ona je bila dominantnodijastolnog tipa.Zaključak. O metaboličkom sindromu kao nuspojavi primjene antipsihotikatreba voditi računa zbog veće učestalosti kardiovaskularnih bolesti i smrti,kao i diabetes mellitus-a tip 2 koji su povezani sa metaboličkim sindromom.U terapiju metaboličkog sindroma potrebno je uvesti specifične lijekove (antihipertenzivi,antilipemici, peroralni antidijabetici i sl.) koji smanjuju rizikod kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti u cilju normalizovanja vrijednostivisokog krvnog pritiska, povišenog šećera i dr.
Keywords: atipični antipsihotici; metabolički sindrom; šizofrenija