Morfološka i topografska analiza krvnih sudova cisternalnog segmenta vestibulokohlearnog nerva - Tatjana Bućma; Zdenka Krivokuća; Igor Sladojević; Vesna Gajanin (Биомедицинска истраживања, 2011)
Uvod. Kompresija nerava od strane krvnih sudova u pontocerebelarnom uglumože uzrokovati funkcionalne promjene ovih nerava. Radikularni, cisternalnidio vestibulokohlearnog nerva (n.VIII) ishranjuju grančice a. cerebelli anteriorinferior (AICA).Metode. Istraživanja su vršena na 40 mozgova odraslih lica, oba pola, dobiod 21 do 78 godina. Po završetku fiksiranja vršeno je fino preparisanje strukturapontocerebelarnog ugla, a zatim evidentiranje varijacija i odnosa krvnihsudova i nerava.Rezultati. AICA je u 17% desno i 6% lijevo bila dvostruka. Hipoplastična AICAje češće viđena na lijevoj strani (30 %). Odnos sa n. abducens-om (n.VI) je ostvarivalačešće sa lijeve strane, a sa n. facialis-om (n.VII) i n.VIII češće desno.AICA je u 22% desno i u 30% lijevo pravila omču oko n.VIII. Kada je riječ oodnosu bočnih grana AICA i n.VIII, najčešće su druga desna (45 % slučajeva) idruga lijeva (35 % slučajeva) grana imale blizak odnos sa pomenutim nervomZaključak. Iako postoji čest nalaz bliskog odnosa n.VIII i krvnih sudova, vrlosu oprečni stavovi o postojanju vaskularnog kompresivnog sindroma, dokjedni autori smatraju da je to normalan anatomski nalaz, drugi potvrđujusvojim radovima postojanje istog.
Keywords: vestibulokohlearni živac; krvni sudovi; pontocerebelarni ugao