Кардиоваскуларне болести код болесника који се лијече хемодијализом - Dejan Petrović; Vladimir Miloradović; Mileta Poskurica; Biljana Stojimirović (Биомедицинска истраживања, 2011)
jalizom.Rad je imao za cilj da utvrdi faktore rizika, mehanizme razvoja kardiovaskularnihbolesti i ukaže na značaj njihovog pravovremenog liječenja.Analizirani su stručni radovi i kliničke studije koje se bave etiopatogenezom,dijagnostikom i liječenjem kardiovaskularnih bolesti bolesnika na hemodijalizi.Hipertrofija lijeve komore nastaje zbog opterećenja lijeve komore pritiskom ilivolumenom. Prisutna je kod 75% bolesnika, a liječi se optimalnom kontrolomarterijskog krvnog pritiska i korekcijom anemije. Ishemijska bolest srca nastajezbog ateroskleroze koronarnih arterija i uremijske kardiomiopatije. Prisutnaje kod 40% bolesnika, a liječi se antiagregacionim lijekovima, statinima, betablokatorima i perkutanim koronarnim intervencijama. Srčana slabost nastajezbog smanjene kontraktilnosti miokarda ili zbog nesposobnosti lijeve komoreda primi odgovarajuću količinu krvi. Prisutna je u 40% bolesnika, a liječi selijekovima koji blokiraju neurohormonalnu aktivaciju, smanjuju kongestiju,kontrolišu frekvenciju srčanog rada i terapijskim procedurama za regresijuhipertrofije lijeve komore i sprečavanje ishemije miokarda. Perikardni izlivnastaje zbog visokih vrijednosti azotnih materija, opterećenja volumenom inekontrolisanog sekundarnog hiperparatireoidizma. Prisutan je kod 20% bolesnika,a liječi se intenziviranom hemodijalizom i perikardiocentezom. Infektivniendokarditis nastaje zbog infekcije vaskularnog pristupa za hemodijalizu.Glavni uzročnik je Staphylococcus aureus, a najčešće primjenjivan antibiotikje vankomicin. Kalcifikacije srčanih valvula nastaju zbog nekontrolisanogsekundarnog hiperparatireoidizma, koji se liječi restrikcijom unosa fosfata,vezačima fosfata koji ne sadrže kalcijum, novim metabolitima vitamina D ikalcimimeticima.Rano otkrivanje faktora rizika i pravovremena primjena strategije liječenjasprečavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti bolesnika koji se liječe hemodijalizom.
Keywords: risk factors; cardiovascular disease; haemodialysis