Uspješno zatvaranje oroantralne komunikacije modifikovanom operacijom Caldwell - Lüc - Bojan Kujundžić; Ranko Golijanin; Helena Marić; Lado Davidović; Veljko Marić (Биомедицинска истраживања, 2011)
Uvod. Stvaranje oroantralne komunikacije može da se desi prilikom vađenjabilo kog bočnog zuba gornje vilice, mada u preko 50% slučajeva nastajeposlije vađenja gornjih prvih molara. Cilj rada je da se pokaže kako se osammjeseci nakon vađenja zuba i uspostavljanja oroantralne komunikacije možeuspješno hirurški odstraniti patološki promijenjena sluzokoža maksilarnogsinusa i zatvoriti oroantralna komunikacija, koristeći modifikovanu metoduoperacije po Caldwell-Lüc-u.Prikaz bolesnika. U radu je prikazan bolesnik, muškarac star 36 godina, kojise javio u prijemnu ambulantu klinike za Oralnu hirurgiju Medicinskogfakulteta u Foči. Iz anamneze se saznaje da je razlog njegovog javljanja curenjenepoznatog i neprijatnog sadržaja u predjelu gornjeg lijevog kvadrantaalveolarnog nastavka maksile. Poslije urađenog rendgenskog snimka i oralnogpregleda postavljena je dijagnoza oroantralne komunikacije u predjeluizvađenog zuba 26 uz postojanje fistuloznog otvora. Pristupilo se sprovođenjukombinovane medikamentozno-hirurške terapije. Medikamentozna terapijapodrazumijevala je intramuskularnu primjenu antibiotika, ispiranje sinusnešupljine fiziološkim rastvorom svaki dan tokom 7 dana uz primjenu antibiotikalokalno u šupljinu. Na kraju, u cilju zatvaranja oroantralne komunikacije,urađena je modifikovana operacija po Caldwell - Lüc-u.Zaključak: Prikazana operacija po Caldwell-Lüc-u je jedino pouzdano rješenjeblagovremeno neotkrivenih postekstrakcionih komplikacija kod kojih je došlodo otvaranja sinusne šupljine i uspostavljanja oroantralne komunikacije. Jedinoovaj način omogućava dobru vidljivost same sinusne šupljine i mogućnostuočavanja patološki promijenjene sluzokože sinusa, koja u svakom slučajumora da se ukloni.
Keywords: oroantralna fistula; infekcija; maksilarni sinus; operacija poCaldwell–Lüc-u