Luksacija kao komplikacija artroplastike kuka - Maksim Kovačević; Milivoje Dostić; Veljko Marić; Rade Miletić; Dražan Erić; Nenad Lalović; Dalibor Potpara; Helena Marić Kujundžić; Marijana Kovačević; Siniša Ristić; Sanja Marić; Radmil Marić (Биомедицинска истраживања, 2011)
Uvod. Luksacija je jedna od najznačajnijih komplikacija nakon aloartroplastikekuka. Cilj ove studije je analiza učestalosti luksacija nakon aloartroplastike kuka. Metode. Analizirani su pacijenti hospitalizovani na ortopedskom odsjeku Kliničkog centra Istočno Sarajevo, Bolnice Foča u periodu od 1999. do 2007.godine. Rezultati. Tokom ovog perioda implantirano je 245 endoproteza kuka (130 hemiartroplastika i 115 totalnh aloartroplastika kuka). Učestalost luksacija endoproteze bila je 2,0%, što odgovara podacima iz literature. Upotrebljavanisu anterolateralni i zadnji pristup. Nisu nađene statistički značajne razlike u učestalosti luksacija između ova dva pristupa. Zaključak. Unapređenje preoperativnog planiranja, hirurške tehnike, djelovanjena prevenciji i dalje smanjenje učestalosti luksacija nakon aloartroplastike kuka su ciljevi kojima treba težiti u budućnosti.
Keywords: luksacija; kuk; artroplastika