Процјена утицаја промоције оралног здравља у дјеце источног дијела Републике Српске - Bojana Davidović; Svjetlana Janković; Dragan Ivanović; Tanja Ivanović; Zoran Vulićević; Mirjana Ivanović; Dejan Bokonjić (Биомедицинска истраживања, 2011)
Uvod. Oralno zdravlje je neraskidivi dio cjelokupnog zdravlja. Stanje uposlijeratnom periodu, neadekvatna ishrana i zanemarena briga o oralnomzdravlju, odrazila se na zdravlje usta i zuba djece na ovim područjima. Ciljistraživanja je da se procijeni uticaj promocije oralnog zdravlja primjenompreventivnih mjera i zdravstvenim prosvjećivanjem na smanjenje pojaveoralnih oboljenja kod djece.Metode. Tokom ispitivanja pregledano je 599 djece, od 6 i 12 godina iz Foče,Čajniča, Kalinovika, Višegrada i Novog Goražda. Osnovne aktivnosti u tokuistraživanja bile su: zdravstveno prosvjećivanje djece, pregled usta i zuba,evidencija u stomatološke kartone, grupni zdravstveni razgovor sa djecom,individualni zdravstveni razgovor sa roditeljima i nastavnicima o načinuodržavanja oralne higijene, savjetovanje roditelja o pravilnom načinu ishrane.Rezultati. Kod 599 pregledanih dječaka i djevojčica odabranih uzrasta utvrđenje veoma visok karijes indeks osoba (KIo) od 99,8%, a bio je najmanji koddjece iz škola u Foči. Vrijednost karijes indeksa zuba (KIz) za svu djecuiznosila je 59,4 % i bila je najviša kod šestogodišnjaka Novog Goražda 69,8 %,a najniža kod dvanaestogodišnjaka u Foči 42,8%. Karijes indeks prosjek(KIp) za svu pregledanu djecu iznosi 4,1, odnosno za šestogodišnjake je 2,6,a za dvanaestogodišnjake je 5,5. Cirkularni karijes je prisutan kod 21,3 %šestogodišnjaka iz Foče, dok je u ostalim mjestima dvostruko češći. Procjenastanje zdravlja gingive je pokazala da samo 9,0% učenika ima potpuno zdravugingvu, blagu inflamaciju 89,2 %, dok je umjerena inflamacija konstatovanakod 1,8 %. Vrijednost plak indeksa od 1,1-2,0 imalo je 90,7 %, a od 2,1-3,0 2,8%djece. Ortodontska nepravilnost otkrivena je kod 55,4% dvanaestogodišnjaka.Zaključak. Uspješnim provođenjem preventivnih i profilaktičkih mjera sigurnose doprinosi daljem unapređenju oralnog, a samim tim i opšteg zdravlja djece,ali i cjelokupne populacije./p>
Keywords: karijes; oralna oboljenja; zdravstveno prosvjećivanje